(VIDEO) Načelnik Ničeno: ‘Prošle smo godine uhvatili 983 krijumčara migranata’

Foto: Snimka zaslona

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu, za N1 je komentirao migrantsku krizu. Načelnik Uprave za granicu objasnio je što zapravo radila vojska na granicama, istaknuvši kako postoji barem petnaestak točaka po kojima bi Hrvatska vojska mogla dati potporu policiji, o čemu se razgovaralo s Oružanim snagama.

“Riječ je o korištenju onih resursa koje policija nema, nije vojska u smislu primjene policijskih ovlasti prema migrantima. Primjerice, inženjerski radovi, smještajni kapaciteti, kapaciteti prijevoza po teškim terenima, kapaciteti nadzora s tehničkim uređajima… Ono što vojska razvija za svoje potrebe”, naveo je Zoran Ničeno.

> Stručnjak za sigurnost Ogorec za Narod.hr otkriva prijeti li Europi nova migrantska kriza: ‘Praktički nije niti prestala od 2015.’

Kaže kako Hrvatska kroz Frontex čitav niz godina sudjeluje u zajedničkim operacijama sa zemljama Europske unije. “Prvenstveno mislim na akciju Posejdon”, rekao je. Kaže da će sada u Grčku poslati četiri policajca. “Pomoći će u grupi od 100 policajaca Frontexa zaštiti vanjske granice EU-a.”

S BiH i Srbijom, kaže, dobro surađuju. Rekao je kako unutarnje pitanje BiH ne može komentirati, te kako smatra da ministar sigurnosti Fahrudin Radončić stavlja naglasak na to da BiH neće propuštati migrante nego će pokušati zaustaviti, što do sada nije bio slučaj.

Granična policija ima 6.500 ljudi

“Imamo i sustav ispomoći ostalih rodova policije – interventne, specijalne policije – to nam daje još broj od 1.500 policajaca. Hrvatska i sa tih 6.500 ima više od Srbije, BiH i Makedonije zajedno”, govori.

“Za zaštitom granice se borimo od 2016. godine, 2015. se radilo humanitarno spašavanje prvenstveno sirijskih izbjeglica. Usred vala 2016. promijenila se situacija, počeli su dolaziti afganistanski i pakistanski migranti. Zato je taj val 2016. zatvoren. Bilježimo sve veći broj ljudi koji nemaju veze sa izbjeglištvom”, kazao je, dodavši kako to ne bi trebali raditi tako- ilegalnim prijelazom granica.

Smatra da svaka kriza donosi i priliku, pa tako i ova.

“Ovo je prilika da riješimo zaštitu vanjske granice EU-a u Grčkoj i riješi se dogovor paktova azila i migracija, koji nema suglasnost unutar država članica.”

Lani uhvatili 983 krijumčara

Kaže da je krijumčarenje organizirano.

“Teško je vjerovati da Afganistanci u najboljim godinama sami dođu i pronađu Bihać ili Kladušu. Iza svega stoje određene organizacije i određeni interesi, to je činjenica”, rekao je, istaknuvši kako rade dvije paralelne stvari. “Prva je zaštita granice. Pushback je izmišljotina… Svaka država ima pravo štititi granice”, komentirao je Ničeno.

“Kreirali smo posebne timove kriminalističke i granične policije. Postoje analitičke metode praćenja, uhvatili smo prošle godine 983 krijumčara i 177 pomagača, što je u samom vrhu Europe”, kazao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1