24. kolovoza 79. – strašna erupcija Vezuva

Vezuv

Na današnji dan početkom naše ere, preciznije 79. godine dogodila se jedna od najstrašnijih prirodnih katastrofa u povijesti, ako gledamo u razmjerima svijeta poznatog u to vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulkan Vezuv iznenada je, usred noći, eruptirao i potpuno pomeo dva grada s lica zemlje, poznatije i veće Pompeje i obližnji Herkulanum.

Povijesni dokumenti govore o panici i užasu koji su pretrpjeli nesretni stanovnici, a još bolje razumijevanje katastrofe dobili smo kada su počela iskapanja na lokacijama sprženih gradova u kojima su pronađeni mnogi ostaci cijelih obitelji koje je kipuća lava zalila u krevetima.

U vrijeme erupcije u Pompejima je živjelo oko 20.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.