29. kolovoza 1991. – Bedem ljubavi tražio puštanje Hrvata iz Beograda

Foto: Snimka zaslona

Navršava se 25 godina od povijesno važnog događaja održanog na Krešimirovu trgu u Zagrebu, pred tadašnjom Komandom Pete vojne oblasti.

Veliki mirotvorni skup, na kojem je bilo između 100 i 150 tisuća sudionika, održan je u znak solidarnosti s majkama okupljenim u Bedemu ljubavi – pokretu za mir i povratak njihovih sinova iz JNA. One su istog dana u ranu zoru otputovale u Beograd, nastojeći spasiti sinove pred ratnom katastrofom.

Na tom su skupu brojni uglednici održali povijesne govore. Vlado Gotovac govorio je o majkama koje su ustale protiv JNA.

Bedem ljubavi hrvatski je mirotvorni pokret, kojeg su 1991. godine osnovale majke, želeći spasiti svoje sinove iz JNA.

Osnivanje Pokreta majki za mir Bedem ljubavi dogovoren je na velikom skupu roditelja u dvorani Globus u Zagrebu 25. kolovoza 1991. godine. Skup je organizirala hrvatska katolička aktivistica Ružica Ćavar, kojoj su dvojica sinova također onda bili u JNA.

Bile su suorganizatorice masovnog prosvjeda pred Komandom JNA u Zagrebu, koji je kulminirao organiziranim odlaskom u Beograd 29. kolovoza 1991. gdje su članice Bedema tražile puštanje Hrvata i ostalih ne-Srba iz JNA. Nakon toga je 3000 žena prosvjedovalo u Bruxellesu 3. rujna 1991. za puštanje hrvatskih mladića iz JNA, za mir i pomoć Hrvatskoj.

U Beogradu su doživjele nekulturno ponašanje i vrijeđanje, a u Bruxellesu nerazumijevanje. U Bonnu, tada glavnom gradu Njemačke, molile su se za mir u katedrali.

Djelovale su humanitarno i pomagale izbjeglicama iz Hrvatske i BIH te hrvatskim ranjenicima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt