7. svibnja 1948. uhićen Andrija Hebrang stariji – smetnja velikosrbima u paklenim planovima

Na današnji dan 7. svibnja 1948. uhićen je Andrija Hebrang stariji – vođa komunističkog pokreta u Hrvatskoj u vrijeme II. svjetskog rata. Proveden je u zloglasni beogradski zatvor Glavnjaču.

Uhićen je po nalogu Josipa Broza Tita, a na prvo saslušanje doveo ga je Ivan Gošnjak u pratnji nepoznatih osoba. Partijska komisija je zaključila je da je Andrija surađivao s ustašama, da je vodio šovinističku politiku u odnosu na Srbe i niz drugih laži.

Optužen je poput Alojzija Stepinca lažnim optužbama da je hrvatski šovinist, pa je Hrvatska nakon Stjepana Radića i Alojzija Stepinca u prvoj polovini 20. stoljeća izgubila iz srpske ruke još jednog narodnog vođu. Tako je prvi čovjek Komunističke partije Hrvatske ubijen u tajnosti jer je smetao onima koji su mrzili Hrvatsku.

Andrija Hebrang stariji – slučaj o kome se šutjelo

U nizu hrvatskih političkih, društvenih ili vjerskih vođa 20 st. koji su zbog svog domoljublja i otpora velikosrpstvu ili komunizmu bili ubijeni, proganjani ili zatvarani, hrvatskoj javnosti je najmanje poznat slučaj – Andrije Hebranga starijeg.

Stjepan Radić, Andrija Hebrang, Alojzije Stepinac, Savka Dabčević, Franjo Tuđman i mnogi manje ili više znani Hvati stajali su na svoj način i u svoje vrijeme tijekom cijelog 20. stoljeća na čelu pojedinih gibanja i težnji hrvatskog naroda za samostalnošću i pravom da bude „svoj na svome“, te zbog toga bili proganjani, zatvarani ili ubijeni.

Andrija Hebrang stariji – stradao jer se nije poklonio velikosrbima

Andrija Hebrang rođen u selu Bačevcu pored Virovitice i kao mladić postao je članom Komunističke partije Hrvatske. Dvanaest godina, od 1928.-1941. proveo je u zatvoru.

1941. postaje tajnikom CK KPH, te nakon smrti Rade Končara praktički čovjek br. 1 na čelu KPH. 1942. uhićuju ga ustaše i pri tome teško ranjavaju u glavu. Pri tome je oslijepio na desno oko. Razmijenjen je za dvojicu visokih ustaških dužnosnika u blizini Okučana.

Zbog Hebrangovih jasnih hrvatskih stavova i otpora velikosrpstvu pod krinkom jugoslavenstva, te principijelnog i načelnog držanja dolazi pod udar unitarističkih snaga u KPJ – prije svega Kardelja, Đilasa, Rankovića i Milutinovića. Ta grupa šalje pismo Titu i optužuje prvog čovjeka hrvatskih komunista za nacionalizam. U tom pismu je Kardelj neprestano naglašavao da se Hebrang loše ponaša prema Srbima, te tako ponavljao optužbe koje do dan danas ostaju neprestano sredstvo ucjene hrvatskog naroda i njegovih vođa bez obzira kojoj ideologiji pripadali.

Protiv Hebranga su pokrenute lažne optužbe da je počinio izdaju dok je bio u ustaškom zatvoru 1942., te da je potkopavao jugoslavensku vladu nakon Drugog svjetskog rata. Ubijen je u zatvoru u Beogradu, a u službenom izvješću napisano je da se sam objesio o radijator. Tako je Hrvatska ostala bez svog najvažnijeg čovjeka i političkog vođe u poslijeratnom periodu, a KPJ i Josip Broz Tito dobivaju prostor za ostvarenje svojih ciljeva u Hrvatskoj.

Stradanje obitelji Hebrang

Cijela obitelj Hebrang je nakon toga došla pod udar komunističkih tortura, pa supruga Andrije Hebranga Olga Strauss, pakračka Židovka koja je izgubila 54 člana obitelji u ratu, kao majka troje djece provodi u zatvoru 12 godina. Djeca žive s tetkom Ilonom u Zagrebu. Tetkina obitelj je također teško stradala od komunista jer je tetak završio na teškoj robiji na Golom otoku, pa su jedva preživljavali.

Odlukom Sabora RH 1992. godine politički je rehabilitiran i proglašen žrtvom “komunističkoga sustava”. Sabor je 2006. godine donio i Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine koja se u praksi ne provodi.

Po klasičnom komunističkom obrascu nikada nije obavljen ukop Andriji Hebrangu i obitelj još uvijek traži njegovo tijelo. Komunisti nisu imali milosti ni prema mrtvima, pa desetine tisuća Hrvata ni danas nema gdje zapaliti svijeću svojim bližnjima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: commons.wikimedia.org