Benedikt XVI. kaže da su sumnje o ostavci „apsurdne“

Foto: fah

Papa emeritus Benedikt XVI. odgovorio ja na sumnje o valjanosti svoje ostavke, rekavši da su tvrdnje kako sada postoji dvojna vlast u Crkvi „apsurdne“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikanski „insajder“ Andrea Tornielli poslao je nekoliko pitanja papi emeritusu u vezi s izvješćima koja upućuju na to da je bio žrtva zavjere koja je dovela do njegove ostavke, implicirajući time da njegova odluka nije bila slobodno donesena i da stoga nije valjanja. Benedikt je ujedno pozvao ljude da ne pridaju preveliku važnost njegovim „određenim odabirima“, kao što je primjerice to što je nastavio nositi bijelo.

„Nema apsolutno nikakve sumnje oko valjanosti moje ostavke na mjesto nasljednika sv. Petra“, Benedikt je napisao Tornielliju. „Jedini uvjet za valjanost moje ostavke je potpuna sloboda u donošenju moje odluke. Spekulacije o njenoj valjanosti jednostavno su apsurdne.“

Tornielli je Benediktu XVI. postavio i pitanje o njegovoj odluci da zadrži papinsko ime i odijeva se u bijelo. Iako su te odluke bile u skladu sa savjetima vatikanskih dužnosnika, neki su u medijima to upotrijebili kao razlog za nagađanja o tome da papa emeritus još uvijek ima određeni oblik papinskih ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„I dalje nosim bijelu halju i zadržao sam ime Benedikt iz posve praktičnih razloga,“ napisao je. „U trenutku moje ostavke nije bilo dostupna druga odjeća. U svakom slučaju, bijelu halju nosim zamjetno drugačije od načina na koju je nosi Papa. Ovo je samo još jedan slučaj potpuno neutemeljenih spekulacija,“ napisao je.

Benedikt je bio upitan i o valjanosti citiranog odlomka iz pisma kojeg je poslao švicarskom teologu, Hansu Küngu, u kojem izražava svoju potporu za Franju i kaže da smatra to svojim „posljednjim i završnim zadatkom da podupre njegov pontifikat molitvom“. Iako su se mnogi novinari pitali jesu li to Benediktove riječi, on sam potvrdio je da jesu.

„Profesor Küng citirao je sadržaj mog pisma njemu doslovce i točno,“ odgovorio je Tornielliju. Benedikt XVI. zaključio je svoje pismo napisavši da se nada kako je odogovorio na pitanja „jasno i primjereno“.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.