Caritasov projekt ‘Zaželi’: Stariji i nemoćni ne smiju biti zaboravljeni dio društva

Foto: Sisačka biskupija; fotomontaža: Narod.hr

Uz sve aktivnosti vezane za potres, Caritas Sisačke biskupije provodi i svoje redovne projekte poput projekta „Zaželi“. Stariji i nemoćni ne smiju biti zaboravljeni, a potrebno im je jako malo – tek topla riječ i razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Višnjica Zajec iz Odre jedna je od ukupno 20 žena zaposlenih na projektu „Zaželi“ koji provodi Caritas Sisačke biskupije zahvaljujući sredstvima Europske unije i Europskog socijalnog fonda. Ona skrbi o ukupno šest starijih i nemoćnijih korisnika koji su do pokretanja ovoga projekta bili prepušteni samoći i nerijetko čeznuli tek za socijalnim kontaktom.

Svi korisnici iskazuju neizmjernu sreću zbog ove prilike i što su dobili osobu koja će svakodnevno skrbiti o njima i njihovim potrebama, a sama gđa Zajec ističe kako se odlično snalazi te kako je s korisnicima ostvarila vrlo uspješan kontakt na obostrano zadovoljstvo. Svi korisnici su s područja sisačkog naselja Zeleni brijeg i uglavnom svi žive sami. Dok četvero korisnika ima članove obitelji, dvoje korisnika nema apsolutno nikoga.
Gđa Zajec im pomaže u obavljanju svih kućanskih poslova, ali i svega što je potrebno obaviti u trgovini, kod liječnika ili u ljekarni. Osobito je bilo važno korisnicima u kontekstu potresa pomoći u prikupljanju potrebne papirologije, jednako kao i izvršiti prijave za dobivanje dostupnih potpora.

Iako obavljanje svih nabrojanih poslova puno znači korisnicima, oni sami u prvi plan stavljaju razgovor i kontakt kao najvažnije blagodati ovoga projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je istaknuti kako jedna od korisnica do projekta nije uopće napuštala svoj dom i izlazila van. Sada to čini s velikim zadovoljstvom i gotovo da se ponovno susreće i upoznaje s vanjskim svijetom.

Sve iskazano svjedoči koliko je važno provoditi projekte ovoga tipa jer stariji i nemoćni ne smiju biti zaboravljeni dio društva, već baš suprotno, u znak zahvalnosti za sve što su učinili za njega, društvo im mora vratiti svu ljubav i pažnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.