Nadbiskup Puljić: Društvo mora biti pravedno i zauzeti se da oni koji su činili zločine, za njih zaista i odgovaraju

Zagreb, 13.05.2014 - Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održat će se pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u zgradi HBK. Na slici Želimir Puljić govori tijekom zasjedanja HBK. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ /ds

Prigodom sjećanja na stradanje Vukovara i Škabrnje koji su bili žrtvom sulude ideje Velike Srbije, koju se opet može čuti u povicima Vojislava Šešelja po povratku u Srbiju nakon njegova puštanja na privremenu slobodu od strane Haškog suda, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio rekao je da nije iznenađen tom odlukom jer je Haški sud političko sudište koje u pravnom smislu zadovoljavanja pravde ne čini što bi trebalo, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne može haško sudište činiti što mogu lokalne zajednice i sudišta. Mene zabrinjava ako naše društvo opere ruke, u smislu, ‘Eto, bilo je nešto, dogodilo se i prošlo’. Društvo mora biti pravedno i zauzeti se da oni koji su činili zločine, za njih zaista i odgovaraju. A ne da ispadne da su se neke strane tek posvađale. Ako želimo da naša djeca mirno i slobodno žive, moraju znati punu istinu. To im treba prenijeti”, rekao je mons. Puljić.

Podržava u javnosti iznesen stav Hrvata iz Dalja koji je, usprkos mučenju koje je prošao sa svojom obitelji, spreman oprostiti, ali i zaključuje da ne može gledati kako slobodno šetaju oni koji su ih htjeli uništiti.

“Nisu svi koji su napadali bili zločinci, ali je među njima bilo zločinaca. Te zločince treba pozvati na odgovornost. Ne može se ni jedan narod proglašavati zločinačkim. Postoje zločinci u tome narodu. Treba ih osuditi i takvima proglasiti. Ne može se na račun Šešelja proglašavati sve Srbe zločincima. Ali treba i Srbima pomoći da se distanciraju od takvih zločinaca te da im se kaže što su oni i tko su”, rekao je nadbiskup Puljić, komentirajući privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.