Otvoren 5. hrvatski biennale ilustracije u Klovićevim dvorima

Hrvatski biennale ilustracije otvoren je večeras u zagrebačkoj gornjogradskoj Galeriji Klovićevi dvori, a na svečanosti je objavljeno da je dobitnik Grand prixa ovoga biennala hrvatski književnik, slikar, grafičar i kipar Zvonimir Balog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica stručne koncepcije i kustosica Biennala Koraljka Jurčec-Kos istaknula je da laureata – autora više od 80 knjiga, od kojih je mnoge i ilustrirao, resi “stvaralačka radoznalost koja ga nagoni da u svakome novom djelu eksperimentira i istražuje te potpuno slobodno i kroz igru gradi i slaže likovne elemente koje nerijetko pronalazi u kamenu, betonu, ostatcima drveta ili odbačenim predmetima”.

Nazočni Balog zahvalio je stručnome sudu rekavši “kako su očito znali svoj posao”, što su brojni okupljeni pozdravili pljeskom. Budući da je zemlja partner ovoga biennala Iran, Balog je podsjetio da je se još kao Vjesnikov novinar prije 25 godina susreo s radovima iranskih ilustratora koji su ga se, posvjedočio je, jako dojmili svojom vrsnoćom.

Kulturni ataše Islamske Republike Irana u Republici Hrvatskoj Seyed Mojtaba Akrami podsjetio je na bogatu i dugu povijest umjetničkoga izričaja u Iranu istaknuvši da je “iranska umjetnost tajanstvena, zadivljujuća i inspirativna, a kažu da ona bez daha ostavlja ljubitelje umjetnosti”. Dodao je kako i ilustracija teksta u iranskoj likovnoj umjetnosti datira od 14. stoljeća i nalazi se u mnogim sačuvanim knjigama diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na petome biennalu u posljednjih deset godina, posjetitelji tako mogu, prvi put do sada, vidjeti sažet pogled na suvremenu iransku ilustraciju koji su kreirali radovi trinaest mladih iranskih umjetnika koji, slažu se stručnjaci, u potpunosti prate svjetske trendove.

Jurčec-Kos ukazala je i na neke posebnosti ovoga biennala, pa je tako spomenula i napore profesora koji prenose iskustvo i znanje studentima, odnosno uspješnu suradnju s Umjetničkom akademijom iz Osijeka te njihovim francuskim kolegama koja je rezultirala radovima 17 hrvatskih i francuskih studenata koji, sa svojim mentorima, reprezentiraju izabranu temu (“Basne” Jeana de La Fontainea) svojim radovima u olovci, tušu, akvarelu i uz računalnu obradu.

Zahvalila je i dvojici poznatih španjolskih umjetnika – ilustratora, te najavila kako će oni u Galeriji Klovićevi dvori održati radionice za odrasle koje zanima ilustracija ili se njome bave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustosica je objavila i imena devetero umjetnika kojima je prosudbena komisija dodijelila priznanja, a odabrani su između 293 rada 88 autora iz 14 država.

Prosudbena komisija (žiri) ovogodišnjega bijenala radila je u sastavu: Ranka Javor (voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu), Danijela Marković (kustosica Galerije), Iva Sudec Andreis (kustosica Galerije), Manuela Vladić Maštruko (umjetnica i ilustratorica), a predsjedajući je akademik Tonko Maroević.

Vizualni identitet izložbe osmislio je Kristijan Topolovec, likovni postav Marita Bonačić, Iva Hrvatin i Maja Kalogera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogati prateći program organiziran je paralelno u Kuli Lotrščak i u Klovićevim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.