Premijera Gavranove drame ‘Čehov je Tolstoju rekao zbogom’ u Pragu

Foto: Snimka zaslona

Drama Mire Gavrana “Čehov je Tolstoju rekao zbogom” bit će premijerno izvedena u Pragu 26. rujna u glasovitom Žižkovskom divadlu JARY CIMRMANA, a u produkciji praškog Teatra 3D.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevod na češki je načinila Dagmar Ruljančić.

Redatelj predstave je Jakub Šmid, dramaturgica Kristyna Čepkova,scenu i kostime je kreirala Petra Krčmarova, dok u glavnim ulogama nastupaju Tomáš Kobr, Diana Šoltýsová, Jiří Böhm, Natálie Řehořová.

Gavranov tekst govori o sukobu mladog pisca Čehova i njegove supruge Olge s postarijim piscem Tolstojem i njegovom suprugom Sofijom. Ovo je četrnaesta premijera tog Gavranovog teksta, koji je daleke 1990.godine bio praizveden u zagrebačkom Teatru &TD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gavranova djela su do sada prevedena na 38 jezika. Njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu.

Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačko u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom GAVRANFEST.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.