Princ Andrew odstupio zbog pedofilskog skandala: ‘Odnos s pokojnim Epsteinom onemogućava me u obavljanju kraljevskih dužnosti’

epa06749060 Members of the British Royal Family lead by Prince Andrew, Duke of York (C front) and his daughters Princesses Eugenie of York (L) and Princess Beatrice (R) arrive for the royal wedding ceremony of Britain's Prince Harry and Meghan Markle at St George's Chapel in Windsor Castle, in Windsor, Britain, 19 May 2018. EPA/TOBY MELVILLE / POOL

Sin britanske kraljice Elizabete II. (93), princ Andrew (59) izjavio je kako odstupa od kraljevskih dužnosti zbog skandala vezanog uz njegovog pokojnog prijatelja Jeffreyja Epsteina koji je bio u zatvoru pod optužbom da je priređivao pedofilske orgije. Mediji su počeli povezivati princa sa cijelim skandalom zbog čega je vojvoda od Yorka zamolio kraljicu da odstupi od obaveza koje izvršava u ime kraljevske obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Pedofil i donator Demokrata Jeffrey Epstein za izvršitelja oporuke imenovao čovjeka hrvatskih korijena

> Jeffrey Epstein imao je sliku Billa Clintona u plavoj haljini i potpeticama u svom ‘pedofilskom dvorcu’

> Samo 29 posto Amerikanaca vjeruje da je pedofil i donator Demokrata Jeffrey Epstein počinio samoubojstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Osramoćeni američki milijarder Epstein počinio samoubojstvo

> Kako mediji koriste slučaj lažnog filantropa i seksualnog predatora Epsteina za napad na Trumpa?

“Posljednjih nekoliko dana postalo mi je jasno kako me moj odnos s pokojnim Jeffreyjem Epsteinom onemogućava u obavljanju kraljevskih dužnosti i radu u brojnim humanitarnim organizacijama na koje sam jako ponosan. Zbog toga sam zamolio Njezino Visočanstvo da odstupim s obavljanja kraljevskih dužnosti, a ona je to odobrila. Epsteinovo samoubojstvo ostavilo je mnogo neodgovorenih pitanja, posebno za njegove žrtve i duboko se suosjećam sa svima onima koji su pogođeni. Nadam se da će s vremenom uspjeti obnoviti svoj život. Voljen sam pomoći sa istragom – izjavio je princ u službenom priopćenju objavljenom na društvenim mrežama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrew je u ekskluzivnom televizijskom intervjuu za BBC u Buckinghamskoj palači koji se emitirao u Velikoj Britaniji 16. studenog 2019., morao odgovarati na niz neugodnih pitanja što je još više diglo prašinu u javnosti. Jedna od Epsteinovih žrtava, Virginia Giuffre tvrdi da je princ Andrew imao s njom seksualne odnose kad je njoj bilo tek 17 godina, prenosi 24 sata.

Sve je opisala je detaljno pred saveznim sudom na Floridi, uključujući i interijer londonske kuće Epsteinove bivše djevojke i dugogodišnje prijateljice, milijarderke Ghislaine Maxwell. Također, svjedokinja je detaljno opisala i Epsteinov dvorac u New Yorku, u kojem je bila 2001. godine, kad je imala 17.

No, ovo nije prvi put kako princa Andrewa povezuju s kontroverzama. Nekoliko je puta bio pod istragom i to zbog susreta sa Saifom, sinom libijskog diktatora Moamera Gadafija. Također imao je bliske veze s Timurom Kulibajevim, zetom tadašnjeg predsjednika Kazahstana koji je kupio jedno od prinčevih imanja za tri milijuna funti više nego je princ za imanje tražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog brojnih putovanja i iznimno visokih putnih troškova koje je nabio obavljajući dužnost “specijalnog predstavnika” za trgovinu i investicije žestoko su ga kritizirali. Andrew je dobar dio troškova spiskao na putovanja u Ameriku gdje se često družio s Epsteinom. Zbog potrošenog novca zaradio je i nadimak “Air Miles Andy.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.