Subversive festival povezan s Novom ljevicom od Tomaševića dobio 125.000 kuna

Subversive festival
Foto HINA

Subversive festival, “antikapitalistički” festival koji promovira otpor neoliberalizmu i ove je godine izdašno financiran novcem poreznih obveznika. Samo od gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića dobili su 125.000 kuna, a zanimljiva je i povezanost festivala s Novom ljevicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je održan od 15. do 28.5. Financijski su ga podržavali Grad Zagreb, HAVC, Ministarstvo kulture i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Iako ovaj festival nema impresivan popis donatora, riječ o jednom od utjecajnijih ljevičarskih festivala uopće u svijetu, a pokraj prikazivanja igranih te dokumentarnih i kratkih filmova, puno je važniji njegov drugi aspekt – Subversive forum na kojem se promoviraju razni politički aktivisti iz Hrvatske i svijeta te njihove progresivističke ili marksističke ideologije.

Neke od glavnih tema ovogodišnjeg Subversive festivala bile su “U počast ’68”, “Kina 1949-2009”, “Socijalizam”, “Dekolonijalizam”, “Utopija demokracije”, “Prostor emancipacije – mikropolitika i pobuna”, “Europska ljevica protiv Novo Svjetskog (Ne)reda” i “Kreativni neposluh”. Ovogodišnja tema festivala bila je “Mikrofizike protu-moći”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogroman broj partnera i medijskih pokrovitelja

Partneri festivala su Kino Tuškanac, Dokukino, Kulturno informativni centar (KIC), udruge srpske manjine Prosvjeta i Srpsko privredno društvo, Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorada Pupovca, Art kino Croatia, udruga Restart, Austrijski “kulturni forum”, Talijanski kulturni institut, Goethe institut, Francuski institut, Slobodni Filozofski, Ain i talijanski Audiovizualni arhiv radničkog i demokratskog pokreta.

Medijski pokrovitelji su HINA, Novosti Pupovčevog SNV-a, N1, Kulturpunkt.hr, Vox Feminae, Lupiga, Radio student, R plus, Documenta, Dokumentarni.net, Skripta TV, Slobodni filozofski i Radnički portal.

Na festivalu su od njegovih početaka između ostalih gostovali Slavoj Žižek, slovenski filozof koji zastupa marksističke ideje, Aleksis Cipras, bivši ekstremno lijevi premijer Grčke, tada oporbeni političar, holivudski redatelj Oliver Stone, Aleida Guevara, najstarija kći Ernesta Che Guevare, predstavnici Podemosa i Syrize, GUE/NGL (ujedinjena europska parlamentarna ljevica), Združena levica i Luka Mesec, Boris Buden, Dušan Makavejev, Želimir Žilnik, Budimir Lončar, Stjepan Mesić, Tvrtko Jakovina i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival je ove godine 15. svibnja otvorio Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Tomislava Tomaševića. “Subversive mi je uvijek bio važan, ne samo kao filmofilu, već i kao društvenom biću. Svatko tko u kontinuitetu radi nešto 15 godina, a pogotovo nešto društveno korisno, zaslužuje priznanje. Koncept subverzivnosti podrazumijeva preispitivanje starih i društvenih političkih obrazaca i jako je bitno da ovakav festival postoji bez obzira na društvene i političke konstelacije”, ustvrdio je Korlaet.

Subversive festival kao poligon za Novu ljevicu

Organizator Subversive festivala je udruga Bijeli val, a predsjednik udruge, kao i direktor festivala je Nikola Devčić. On je pokrenuo Subversive s filozofom i političkim aktivistom Srećkom Horvatom i Dorom Baras, koje je bila jedna od organizatorica Human Rights Film Festivala.

Subversive festival je pokrenut 2008., a 2014. godine članovi programskog odbora Igor Štiks, Srećko Horvat, Jelena Ostojić, Vedrana Bibić, Boris Postnikov, Andrea Milat, Mario Kikaš i Nikolina Rajković razišli su se s direktorom Nikolom Devčićem po čijom se palicom festival organizira i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Nikola Devčić je upravo te godine s Radom Borić, Nadeždom Čačinovič, Draganom Markovinom, Zoranom Pusić i Vesnom Teršelič osnovao stranku Nova ljevica koje je danas u koaliciji sa strankom Možemo, pa je moguće da je do razlaza s tada najeksponiranijim članom Srećkom Horvatom došlo upravo zbog pretvaranja Subversive festivala u svojevrsni poligon za predstavljanje ljevičarski ideja – na račun poreznih obveznika.

I drugi članovi Nove ljevice su aktivni na Subversive festivalu pa je tako Dimitrije Birač, član izvršnog odbora i vijećnik Nove ljevice u Karlovcu voditelj Alterekonomskog foruma SF-a. Leila Topić, kustosica programa Kinematografije otpora SF-a – jedna od osnivačica Nove ljevice, a članica Savjeta stranke Nadežda Čačinović također sudjeluje u radu Subversive festivala.

Isto tako, stručni suradnici Subversive festivala su zagrebački gradski vijećnici Tomislav Medak (Možemo) i Nikola Vukobratović (SDSS), a web dizajn Subversive festivala napravila je tvrtka BozooArt, koju vodi Goran Zubak, bivši poslovni partner Sandre Benčić, saborske zastupnice Možemo.

Tomašević za Subversive festival dao 125.000 kuna

Subversive festival je 2019. preveo manifest internacionalne ljevice – “Feminiza za 99 posto”, a njemu su ud udrugu Bijeli val radili Centar za ženske studije, udruga Multimedijalni institut povezan s Celakoskim i Medakom iz Možemo te udruga Institut za političku ekologiju gradonačelnika Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tomaševićeva udruga u 5 godina od njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftung primila preko 8 milijuna kuna

>Kako Tomaševićeva udruga uz potporu Sorosevog Otvorenog društva godinama organizira program političkog obrazovanja?

Grad Zagreb je ove godine za održavanje Subversive festivala u kategoriji filmske djelatnosti dodijelio udruzi Bijeli val 45.000 kuna, u kategoriji međunarodne, međužupanijske i međugradske suradnje još 25.000 kuna, u kategoriji inovativne i umjetničke kulturne prakse dodatnih 45.000 te 10.000 kuna za “Školu suvremene humanistike”.

Za Subversive festival udruga je dobila ukupno 125.000 kuna budući da se “Škola suvremene humanistike” izvodi u sklopu festivala. O kakvoj je školi riječ dovoljno govori da je predavanje Mala škola antifašizma izvodio Dragan Markovina (Nova ljevica), predavanje Marksistička kritika kapitalizma Katarina Peović (Radnička fronta), a predavanje Feminističke teorije i prakse Radojka Borić (Nova ljevica).

Na vrhuncu svog rada udruga Bijeli val je 2013. ostvarila 1.658.298 kuna prihoda od čega je 842.634 kuna dobila iz državnog proračuna, a 815.243 kuna od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba.

Usporedbe radi, 2020. godine udruga je imala 535.809 kuna prihoda, od čega je 125.000 kuna bilo iz proračuna jedinica lokalne i područne samouprave, 50.080 kuna iz državnog proračuna te 98.134 kuna od trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba.

Na ovogodišnjem forumu ugošćeni brojni politički aktivisti

Što se forumskog dijela ovogodišnjeg Subversive festivala tiče, teme su sezale od istočnoeuropske ljevice, grčke Zlatne zore do slučaja Juliana Assangea. Raspravljalo se o odnosa klase i klime te o Vladimiru Putinu i ratu u Ukrajini. Također su predstavljene knjige “Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije” profesorice Ankice Čakardić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te “Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim…” Katarine Peović.

Među gostima su bili Michael Roberts britanski marksistički ekonomist i dugogodišnji politički aktivist radničkog pokreta, sociologinja te dugogodišnja politička aktivistkinja Ágnes Gagyi, belgijski povjesničar, politolog i politički aktivist Éric Toussaint, slovenski sociolog i politički, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu Rastko Moćnik.

U sklopu Subversive festivala organiziran je i Antikapitalistički seminar u suradnji s udrugom Slobodni filozofski na kojem se raspravljalo o posljedicama kapitalizma na živote migranata, “kao i etniciziranih, rasijaliziranih i rodno opresiranih osoba, često naseljenih u sredinama neposredno izloženima devastaciji okoliša i utjecaju klimatskih promjena”.

Sudionici su zamoljeni su da navedu za kakav će budući aktivistički ili politički angažman biti korisno sudjelovanje na seminaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.