U nedjelju Misa zadušnica za Zvonka Bušića: ‘Kad uđete do kraja u njegovu priču, vidite da stvarno nije terorist’

Foto: wikipedia.org, fah; fotomonaža: narod.hr

Sv. Misa zadušnica za Zvonka Bušića – Taika održat će se u nedjelju, 1. rujna u crkvi Sv. Mati Slobode, na Jarunu, s početkom u 19.00 sati.

Nadgrobna ploča Zvonka Bušića na Mirogoju

Zvonko je proveo u zatvoru 11.639 dana, odnosno 31 godinu, 10 mjeseci i 13 dana. Bušić je, podsjetimo, bio hrvatski politički emigrant koji je zbog otmice američkog zrakoplova i postavljanja eksploziva, od kojega je neplanirano poginuo američki policajac, u zatvorima u SAD-u proveo skoro 32 godine. Pomilovan je 7. srpnja 2008. nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Dujmović: ‘Kad uđete do kraja u priču Zvonka Bušića, vidite da taj čovjek stvarno nije terorist’

Novinar i publicist Tihomir Dujmović o Bušićevom djelovanju napisao je knjigu, ali i istoimenu predstavu “Tko je ubio Zvonka Bušića”.

Dujmović je u nekoliko rečenica pokušao sažeti njegov život.

“Zvonko Bušić je toliko osebujan da ne bi bila dovoljna tri filma da ga se predstavi. To je čovjek koji odlazi krajem šezdesetih iz Hrvatske… emigrira u Europu gdje upoznaje buduću suprugu Julienne. Zaljubljuju se, odlaze živjeti u SAD. S obzirom na situaciju u Jugoslaviji u kojoj je Hrvatska potlačena, klasična kolonija, u tijeku gotovo masovna likvidacija hrvatskih političkih emigranata… Više od 100 ljudi ubijeno je u raznim udbaškim akcijama u 45 godina Jugoslavije. Bušić shvaća da nešto treba napraviti. Njegov daljnji rođak, Bruno Bušić, napisao je tekst Deklaracije o položaju Hrvatske. Jedini zahtjev koji je Bušić postavio u otmici zrakoplova bio je taj da se Deklaracija objavi u uglednim svjetskim medijima kako bi se pomoglo Hrvatskoj i prihvatila činjenica da Hrvati imaju pravo na državu. U međuvremenu se događa svima poznata tragedija…”, ispričao je Dujmović.

Dujmović je podsjetio na još niz činjenica – dobar dio putnika na sudu je svjedočio u korist Zvonka Bušića, a sudac koji je donio prvostupanjsku presudu tražio je za nj amnestiju. Rečenica tog suca za koju Dujmović kaže da su je prešutjeli hrvatski mediji glasila je: “Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom.”

Dujmović je rekao kako nakon 30 godina hrvatske države možemo reći da smo površan i nezahvalan narod. “Kad uđete do kraja u priču Zvonka Bušića, vidite da taj čovjek stvarno nije terorist.”

Uglednu nagradu Fabijan Šovagović dobila je Ana Vilenica za ulogu supruge Julienne Bušić u predstavi „Tko je ubio Zvonka Bušića“ Tihomira Dujmovića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr