(VIDEO) 27. prosinca 1983. Rim – papa Ivan Pavao II. posjetio u zatvoru i oprostio čovjeku koji ga je htio ubiti

Foto: Snimka zaslona

Mehmet Ali Ağca izvršio je na papu atentat na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Papa mu je oprostio, a i posjetio u zatvoru, te se kasnije našao i s njegovom majkom i bratom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1983. godine papa Ivan Pavao II. posjetio je u zatvoru Mehmeta Alija Ağcu, atentatora koji ga je pokušao ubiti 1981. godine. Naime, Ağca je na papu izvršio atentat na Trgu sv. Petra u Vatikanu, pucavši u njega više puta pištoljem kalibra 9 milimetara. Papa je tada jedva preživio ranjavanje, a ostatak života imao je zdravstvenih poteškoća.

Oprost atentatoru

Papa je posjetio Mehmeta Alija Ağcu u rimskom zatvoru. Razgovarali su privatno, a na kraju posjeta Ağca je navodno papi poljubio prsten. Zanimljivo je da su razvili specifičan bliskiji odnos nakon tog posjeta, pa čak i prijateljstvo. Naime, papa je zamolio talijanskog predsjednika Ciampija za Ağcino pomilovanje i ovaj je na kraju doista pušten iz talijanskog zatvora. Papa je bio i u kontaktu s Ağcinom obitelji: sastao se s njegovom majkom, a kasnije i bratom. Za vrijeme papine bolesti Ağca mu je poslao pismo s dobrim željama. Kad je papa umro, Ağca je izrazio duboko žaljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2014. godine atentator je posjetio Vatikan te na grob čovjeka kojeg je pokušao ubiti stavio – bijele ruže. To je bio njegov prvi posjet Vatikanu i grobu katoličkog sveca. Tada je izjavio: “Došao sam danas ovdje jer me papa Ivan Pavao II. točno na taj dan posjetio u zatvoru prije 31 godinu. Vratio sam se na mjesto čuda.”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.