(VIDEO) Film o herojstvu hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja stiže u Vukovar 17. listopada

Foto: Antun Ivanković

U organizaciji Doma zdravlja Vukovar i suorganizaciji Hrvatskog društva za palijativnu medicinu i Hrvatskog liječničkog zbora u četvrtak 17. listopada 2019. godine u Vukovaru, održati će se četvrti simpozij Palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom ”Cjelovita skrb za palijativnog bolesnika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeno otvaranje simpozija počinje u 17 sati, u Hrvatskom domu Vukovar, a u 18 sati održat će se projekcija dokumenatrnog filma ”Pouke o čovječnosti“ redatelja Branka Ištvančića, koji je kod struke i publike izazvao golemi interes i pohvale. Uoči same projekcije uvodno u film obratit će se i protagonist filma dr. Veljko Đorđević.

Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti”, redatelja Branka Ištvančića, nakon nedavne premijere na Pulskom filmskom festivalu, uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 32. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e, koji će se od 20. studenog do 1. prosinca 2019. godine održavati u Amsterdamu, a koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija ovoga tipa u Europi i svijetu. Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković Ovaj autorski dokumentarac snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Premijerno prikazivanje film je imao na ovogodišnjem 66. Pulskom filmskom festivalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.