Zanimljivosti vezane za EP U-17

U konkurenciji Švedske, Finske i Irske, nogometno prvenstvo za igrače do 17 godina (U17), dobila je – Hrvatska i to za godinu 2017. Prema novom sustavu natjecanja sudjelovat će 16 reprezentacija, a naša reprezentacija ima automatski osiguran nastup kao domaćin. Privilegiju organizacije dobili su sjevernojadranski gradovi: Rijeka, Poreč, Rovinj, Crikvenica, Kostrena i Novi Vinodloski, atraktivne turističke destinacije gdje se očekuje i veći priliv stranih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivosti U17 natjecanja

1. Prvenstvo U16 prebačeno je u U17 u sezoni 2001/2002 u Švicarskoj koja je bila i prvi pobjednik tog natjecanja.
2. Prvenstvo se igra svake godine i dosadašnji prvaci su: Španjolska 2 puta, Nizozemska 2 puta, Rusija 2 puta, Engleska 2 puta, Turska, Francuska, Portugal, Švicarska i Njemačka.
3. Prvenstvo 2015. igra su Bugarskoj, a da bi se kvalificirala Hrvatska treba proći grupu u kojoj su Portugal, Srbija i Azerbejdžan.
4. Najbolji igrači EU prvenstva U17 bili su do sada danas poznati svjetski nogometaši kao: Wayne Rooney, Cesc Fabregas, Nuri Sahin, Miguel Veloso, Toni Kroos, Mario Götze i drugi.
5. U natjecanjima u ovim kategorijama na prvenstvima Europe (i prije transformacije U16 u U17) nastupale su kasnije velike zvijezde kao napr. Luis Figo i Thiery Henry, a osim ovih ‘zlatnih lopti’ na U17. natjecanju još su sudjelovali i Cristiano Ronaldo, Edin Hazard, Jack Wilshere, Gerard Pique, Samir Nasri, David De Gea i mnoge druge kasnije zvijezde europskog nogometa.
6.  Najveći uspjeh Hrvatska je postigla 2005. kada je u borbi za treće mjesto izgubila od Italije 2-1, dok je 2001. godinu dana prije transformacije sa U16 na U17 osvojila treće mjesto pobjedom protiv Engleske 4-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.