Jubilarna deseta Noć muzeja u znaku genijalnoga Nikole Tesle

Jubilarna – deseta Noć muzeja u noći s petka na subotu (30. na 31. siječnja) pod nazivom “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um” bit će ‘u znaku’ toga znanstvenog velikana, a u brojnim zbivanjima te noći svoja vrata otvorit će, u organizaciji Hrvatskoga muzejskog društva (HMD), više od 200 institucija diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija za novinare, održana u srijedu u zagrebačkome Muzeju Mimari, pružila je obilje podataka o toj manifestaciji koja je, uvjerena je jedna od njezinih voditeljica i pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, pridonijela da je broj posjetitelja muzeja u Hrvatskoj porastao od 2011. godine za gotovo dva milijuna.

Podsjetila je kako to potvrđuju podatci Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC) po kojima su hrvatski muzeji prošle godine imali 4,3 milijuna posjetitelja, odnosno gotovo dva milijuna više nego nekoliko godina prije pa je Jurić-Bulatović uvjerena da je “tom velikom kolaču barem malo pridonijela i Noć muzeja”.

Izrazila je zadovoljstvo što i podatci o kontinuiranom rastu publike iz godine u godinu govore o uspjehu Noći muzeja. Tako je, dodala je, u proteklih devet godina hrvatske muzeje tijekom te manifestacije posjetilo više od dva milijuna posjetitelja, a samo prošle godine Noć muzeja zabilježila je rekordnih 360.000 posjetitelja. Posebno ju pak raduje što su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da se jubilarna Noć muzeja konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju kako bi se dodatno afirmirala velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti, a oni sami postali nezaobilazni ‘dio’ programa kulturno-turističkih itinerera.

Ravnateljica Muzeja Like Gospić Vesna Bunčić uvjerena je kako će Noć muzeja pridonijeti boljem upoznavanju Teslina genija, ali i potaknuti mnoge da posjete Teslin rodni kraj i upoznaju ga.

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Dubravka Osrečki Jakelić suvoditeljica je Noći muzeja koju je i potaknula s Vesnom Jurić Bulatović. Iako, rekla je, Noć muzeja ima pozitivan i radostan predznak ove godine prate ju i tužni događaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih, rekla je, i prerani odlazak ravnateljice Klovićevih dvora Marine Viculin kojoj ćemo u Noći muzeja odati poštovanje – otvaranjem izložbe “Foto Tonka” koja je hommage toj izuzetnoj osobi.

Uz ovogodišnju Noć muzeja Vesna Jurić Bulatović spomenula je još jedan prerani odlazak – Hinine novinarke Ane Todorić koja je, istaknula je, bila vrsna novinarka i izuzetna osoba koja je s puno duše pratila sva događanja u kulturi.

Noć muzeja 2015. HMD ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici – gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom “Nikola Tesla” Smiljan kao glavnim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program Noći muzeja iz godine u godinu podržavaju brojni partneri, sponzori i pokrovitelji, a njegov bogati program, u kojemu će posjetitelji moći sudjelovati od petka u 18 sati do prvoga sata subote bez plaćanja ulaznica, otisnut je u prigodnoj knjižici koja će svima pomoći u odabiru onoga što ih najviše zanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.