Ina Grupa povećala neto dobit za 76 posto unatoč padu prodaje

Ina Grupa ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 372 milijuna kuna, što je 76 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju danas objavljeni nerevidirani, konsolidirani rezultati te kompanije.

Operativna dobit kompanije istodobno je dosegnula 534 milijuna kuna, što je porast za 53 posto na godišnjoj razini. No, neto prihodi od prodaje u prvih su šest mjeseci smanjeni za 12 posto prema lani, na 11,76 milijardi kuna.

“Kontinuiranim i svjesnim naporima menadžmenta INA je ostvarila poboljšanu operativnu i neto dobit u prvom polugodištu 2014., učinkovito ublažavajući negativne učinke i dalje vrlo teških tržišnih uvjeta i regulatornih promjene koje su imale snažan negativan utjecaj na poslovanje našeg segmenta istraživanja i proizvodnje te plinsko poslovanje”, kazao je Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine, u poslovnom izvješću.

Istaknuo je da je kompanija uspjela dodatno ojačati svoj financijski položaj, istovremeno povećavajući kapitalna ulaganja za 33 posto, prvenstveno u segmentu istraživanja i proizvodnje. Najavio je da će dodatni doprinos proizvodnji biti vidljiv u idućem razdoblju, s početkom proizvodnje na polju Izabela.

U financijskom izvješću se još navodi da je blago porasla Inina proizvodnje nafte iz postojećih domaćih polja „kao nagrada za intenzivan remontni program započet krajem prošle godine, privremeno zaustavljajući trend prirodnog pada proizvodnje“.

Dodatno povećanje proizvodnje u Egiptu za 16 posto rezultiralo je ukupnim povećanjem proizvodnje sirove nafte za 3 posto u prvom polugodištu 2014. Poboljšanja su također vidljiva u proizvodnji plina na kopnenom dijelu Hrvatske, ograničavajući prirodni pad na svega 2 posto u usporedbi s prvim polugodištem 2013., navodi se dalje.

U prvom se polugodištu stabilizirala i proizvodnja plina iz Jadrana, pa se bilježi blagi porast u odnosu na drugo tromjesečje 2013. godine, navodi se izvješću, te ističe da je razina zaduženosti Ine smanjena za 18 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište, na 4,269 milijardi kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/politika plus
Photo: fah