Blagdan Gospe Fatimske i godišnjica atentata na sv. Ivana Pavla II

“Bila je to jedna Gospođa potpuno odjevena u bijelo, sjajnija od sunca, oko koje se širilo svjetlo sjajnije i blistavije od onog koje isijava kristalna posuda puna čiste vode obasjana zlatnim zrakama sunca. Njezino lice, neopisivo lijepo, nije bilo ni tužno ni veselo već ozbiljno. Ruke skupljene kao na molitvu, bile su nagnute i okrenute prema gore. Na desnoj ruci visjela joj je krunica“, ovim je riječima Lucia de Jesus dos Santos opisala ukazanje Blažene Djevice Marije njoj, Franciscu i Jacinti Marto u Fatimi, malom mjestu u Portugalu na današnji dan 1917. godine. Gospa se ukazivala iznad hrasta crnike, visokog oko jedan metar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali Franjo samo je vidio Gospu, ali je nije čuo, Jacinta je vidjela i čula Gospu, a Lucija je i razgovarala s Gospom. Ukazanja su se zbivala oko podneva. Prema svjedočanstvu troje djece Gospa ih je zamolila da dolaze na isto mjesto svakog trinaestog u mjesecu u isto vrijeme šest mjeseci zaredom.

Zadnjem ukazanju, 13. listopada 1917. prisutvovalo je oko 70,000 ljudi koji su svjedočili Čudu sunca – sunce se oput velike, vatrene kugle kretalo nebom i okretalo oko svoje osi prelijevajući se u raznim bojama. Ovaj fenomen trajao je oko 10 minuta i moglo ga se vidjeti na udaljenosti od 40 kilomara od Fatime.

Ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi Katolička crkva je službeno priznala. Tijekom ukazanja Gospa je djecu pozvala da mole krunicu za obraćenje grešnika i za završetak I. svjetskog rata, pozvala ih na pobožnost Njezinom presvetom srcu te im otkrila tri fatimske tajne – najavljujući 2. svjetski rat, komunizam, progon kršćana, atentat na Papu i pozivajući na molitvu za obraćenje grešnika te spas svih vjernih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 67. obljetnicu ukazanja Gospe u Fatimi na Trgu sv. Petra, 13.5.1981. izvršen je atentat na sv. Ivana Pavla II. Atentator je pucao je neposredne blizine, teško je ranio Papu, ali ga nije uspio ubiti. Ivan Pavao II je godinu dana nakon atentata posjetio Fatimu kako bi se Gospi zahvalio što mu je spasila život te je darovao svetištu metak koji je izvađen iz njegovog tijela. Metak je ugrađen u gospinu krunu koju su joj 1946. darovale žene Portugala kao znak zahvalnosti za to što Portugal nije sudjelovao u 2. svjetskom ratu.

Prijenos iz Fatime

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.