(FOTO) Hrvatski Caritas humanitarnom prodajom božićnih drvaca prikupio više od 29 tisuća kuna za najsiromašnije obitelji

Foto: HBK

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u sklopu nacionalnoga humanitarnog programa «Za 1000 radosti », koji u narednih 12 mjeseci provodi pod nazivom «Probudi dobro u svijetu!», Hrvatski je Caritas u subotu 14. prosinca za potrebe siromašnih obitelji prikupio 29.470 kuna prodajom božićnih drvaca i dobrovoljnim prilozima za promotivne proizvode programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvjesto drvaca obične i srebrne smreke te Pančićeve omorike s korijenom, dar Hrvatskih šuma Hrvatskom Caritasu, nije bilo dovoljno za sve zainteresirane Zagrepčane i Zagrepčanke koji su tijekom jutra pohrlili na središnji zagrebački trg. Privremena crnogorična šumica podno i oko spomenika ubrzo se prorijedila a već i prije nego što je top s Lotršćaka označio podne, svako je drvce bilo na putu ka svojemu novom blagdanskom domu. Zainteresirani građani, izabirući za sebe i svoje najdraže božićno drvce, ujedno su učinili nešto dobro za koju od brojnih siromašnih obitelji u Hrvatskoj koje u ovome vremenu žive kritično: zbog gubitka nekog od članova obitelji, dugotrajne ili teške bolesti, gubitka zaposlenja, dugova, nemogućnosti otplate kredita ili plaćanja režijskih troškova, odnosno posljedica dugotrajne oskudice i siromaštva.

Takvim obiteljima Hrvatski Caritas uz pomoć mreže 16 nad/biskupijskih i suradnju oko 1000 župnih caritasa već 18 godina pomaže prikupljajući novčana sredstva, proizvode i usluge koje siromašnim obiteljima donose konkretnu pomoć ali i poruku zajednice da u svojoj nevolji i tjeskobi nisu i neće ostati sami. Posjetiteljima, među kojima je bilo i onih koji i više od deset godina redovito dolaze i rado sudjeluju u ovoj javnoj predbožićnoj proslavi dobra i pomaganja – upravo dan uoči tradicionalne Nedjelje Caritasa – pridružili su se i dragi podupiratelji programa « Za 1000 radosti «. Uz Damira Miškulina, predstavnika Hrvatskih šuma voditelja UŠP Zagreb, Vilijanu Belas, direktoricu Marketinga i Odnosa s javnošću PBZ-a, Mariju Anzulović, dugogošnju hrvatsku odbojkašku reprezentativku i trenericu te Marina Periša i Ante Casha iz « Božanstvene komedije », na Trg je došla i teniska reprezentativka Ana Konjuh, koja već godinama ne propušta ovaj tradicionalni događaj posvećen obiteljima u potrebi. Grad Zagreb od samoga početka na različite načine prati program « Za 1000 radosti «, pri čemu je nezanemariva njegova organizacijska suradnja i potpora.

I ove je godine na Trgu bana Jelačića zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s brojnim suradnicima posjetio Caritasov humanitarno- promotivni događaj i, simbolično obukavši prsluk volontera Hrvatskog Caritasa, razgledao štandove Hrvatskog Caritasa i Nadbiskupijske klasične gimnazije i njihove projekte, dao prilog i uzeo narukvicu s natpisom « Probudi dobro u svijetu! ». Gradonačelnik Bandić zahvalio je organizatoima za ovu akciju, « a posebice predsjedniku Hrvatskoga Caritasa mons. Josipu Mrzljaku i ravnatelju mons. Fabijanu Svalini na predanom karitativnom radu“. Potom su Gradonačelnik i njegovi suradnici kupili svatko po jedno drvce, koje će potom darovati za određenu humanitarnu nakanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put u program « Za 1000 radosti » uključio se i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Strpljivo potpisujući različite predmete posjetiteljima uz nezaobilazno fotografiranje za prigodne uspomene, rekao je kako mu je « čast sudjelovati u Caritasovom programu ‘Probudi dobro u svijetu !’ i dati mu potporu jer vjeruje u dobro hrvatskoga naroda.  Ovakve vaše akcije daju za pravo svima nama da se nadamo boljemu i da će biti dobro. Zaista, u ovo blagdansko vrijeme treba pomoći potrebitima.

» Cijeloj Hrvatskoj izbornik Dalić poželio je „mira, veselja, zdravlja i zajedništva“. Volonteri Hrvatskog Caritasa, članove Franjevačkoga svjetovnog reda i Frame te učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije pomagali su građanima da izaberu božićno drvce, odnijeli im ga do prijevoznog sredstva ili pripremili za besplatan prijevoz dostavnim vozilima do kućnih vrata, što je Hrvatskom Caritasu omogućila suradnja s Caritasima Sisačke biskupije i Zagrebačke nadbiskupije, Caritasom Sv. Antuna na Svetom Duhu, Hrvatskim Crvenim križem, URIHOM i SKAC-om.

Sredstva prikupljena u ovom humaniitarno-promotivnom događaju, koji je održan uz medijsko pokroviteljstvo Hrvatske katoličke mreže – zajedno s prilozima djece i mladih za gotovo 500.000 narukvica distribuiranih u programu uz potporu i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj koji su počeli pristizati na poseban račun Programa – novčane darove hrvatskih građana, poduzetnika i tvrtki, organizacija civilnog društva, tijela javne vlasti, putem donacijskog telefona, kao i materijalne donacije, proizvodi i usluge poslovnih subjekata – plod su i odraz su nastojanja Hrvatskog Caritasa da u svim sastavnicama hrvatskoga društva budi dobro i potiče na djela požrtvovnosti, solidarnosti i nesebične djelatne ljubavi, napose prema našim najugroženijim, najsiromašnijim i najobeshrabrenijim sugrađanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji se žele uključiti u program Hrvatskog Caritasa « Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu! » mogu to učiniti, osobito tijekom prosinca i siječnja ali i cijele godine, pozivom na donacijski telefon 0609010, cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen, uplatom na poseban račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ-a: IBAN HR4023400091510126452 (poziv na borj 7-19) ili on-line uplatom putem www.caritas.hr/caritas-akcije/za-1000-radosti/ kao i donacijom proizvoda, roba i usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.