O povratku vrijednog srebrnog križa iz 14. stoljeća oglasili se i iz ministarstva: Sljedeći petak odlazi u samostan u Zadru

Foto: fah, montaža narod.hr

Gotovo 50 godina nakon što je ukraden iz zadarskog samostana sv. Frane, Hrvatskoj je iz Italije vraćen srebrno emajlirani i pozlaćeni procesijski križ iz druge polovice 14. stoljeća koji s prikazom zadarskih zaštitnika svjedoči o tome da je bio izvorno naručen za taj samostan, a o čemu je Narod.hr prvi pisao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ukraden iz Zadra prije 50 godina: Hrvatskoj vraćen vrijedan srebrni križ iz 14. stoljeća

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je kako se sljedeći petak, nakon potrebnih restauratorskih procedura, vraća u samostan gdje će biti trajno smješten.

Ministrica kulture zahvalila je na angažmanu svima uključenima, a osobito obitelji Lia koja je križ kupila u dobroj vjeri sa svom potrebnom dokumentacijom i sada ga vraća bez sudskih procesa.

– Njihova etična, ispravna i moralna odluka bila je ključna, a država će joj na adekvatan način zahvaliti, napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić uvjeren kako se priča o krađi neće ponoviti

Hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić rekao je kako mu je velika čast to što je kao veleposlanik dobio priliku vratiti se kući s ovakvim artefaktom.

Izrazio je uvjerenje da će građani i posjetitelji Zadra ubuduće moći vidjeti ovaj vrijedni nalaz, ali uz adekvatni sistem zaštite, kako se ne bi ponovila priča od prije 49 godina.

Jedno od najvažnijih djela procesijskih križeva iz razdoblja gotike

Voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Horvatić rekla je kako se taj križ svrstava u najvažnija djela procesijskih križeva iz razdoblja gotike, a ne ističe se samo po ljepoti obrade i izrade nego i po posebnom ikonografskom kontekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je da je prvu pretpostavku da je križ izrađen za zadarski samostan sv. Frane prvu objavila istraživačica Marijana Kovačević koja je uočila mali lik donatorice, portret kraljice Elizabete Kotromanić koja je darovala novac i za izradu škrinje sv. Šime.

– U budućim znanstvenim istraživanjima može donijeti nove spoznaje važne za hrvatsku povijest, naglasila je Tatjana Horvatić.

Dodala je da je križ u jako dobrom stanju, pa nema velikih restauratorskih radova, no slijedi mu preventivno čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U procesu restitucije sudjelovali su konzervatori Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Zadru, pravne službe Ministarstva kulture i medija u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ministarstvom unutarnjih poslova.

Križ ukraden iz Zadra

Riječ je o križu koji je u noći između 26. i 27. travnja 1974. ukraden iz u muzeja samostana sv. Frane u Zadru. Prof. Donal Cooper sa Sveučilišta Cambridge je na osnovu prije objavljenog stručnog članka o križu, još 2009. u muzeju Amadeo Lia u talijanskom gradu La Speziai prepoznao križ. Ali križ se tek sada vraća u Zadar.

Dr. Cooper je o svom otkriću izvijestio Sveučilište u Zadru. Sveučilište je informaciju proslijedilo Ministarstvu kulture, koje je potom obavijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova. Hrvatski MUP je zatim stupio u kontakt s Interpolom Italije radi utvrđivanja činjenica i provjere točnosti dobivenih podataka.

Gdje je križ bio od krađe do danas?

Dr. Cooper utvrdio je da je križ 1975. godine kupljen na poznatoj aukciji umjetnina Sothersby u Londonu. Kupio ga tada jedan od najpoznatijih kolekcionara srednjovjekovnih umjetnina Amadeo Lia, a nije znao da je ukraden. Prilikom kupnje Lia je o porijeklu križa saznao tek da je pripadao jednom gospodinu, kako je bilo navedeno u katalogu aukcijske kuće. Platio je za njega pravo malo bogatstvo i odnio ga u Italiju, a zatim fa čuvao u svojoj kući. 1996. darovao ga je gradskom muzeju u La Speziji koji nosi njegovo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.