Sirija: Otkrivena replika dijela uništenog oltara iz Palmire

Foto: Thinkstock

Muzej u Damasku otkrio je repliku dijela oltara hrama koji su uništili militanti Islamske države u drevnom sirijskom gradu Palmiri, a koji su rekonstruirali talijanski arheolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije tisuće godina stari hram Bel u Palmiri bio je jedan od dragulja u sirijskoj raskošnoj kolekciji povijesnih spomenika iz više civilizacija prije nego što je počeo sukob u zemlji 2011.

Teroristička skupina Islamska država zauzela je Palmiru u svibnju 2015. i uništila je mnoge drevne građevine, a druge je opljačkala kako bi financirala svoje operacije.

U listopadu 2015. uništen je dio kamenog oltara, ali su ga talijanski arheolozi ponovo izgradili koristeći 3D tehnologiju i kamenorezačke radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novi oltar identičan je originalu u svim detaljima, jer je 3D tehnologija veoma razvijena”, izjavio je Mamoun Abdul Karim, bivši šef vladinog ureda antikvitete. Međutim, istaknuo je da za original ne postoji zamjena.

Novi oltar je četiri metra dug i izgrađen u kombinaciji plastike i poliranog kamena, izjavila je Frances Pinnock s rimskog sveučilišta Sapienza, voditeljica znanstvenog tima koji je radio na rekonstrukciji.

Ona je rekla je da je prijedlog da se napravi replika bio emocionalni odgovor na uništavanje oltara, ali i svojevrsni eksperiment da se utvrdi da li je znanstveno moguće rekonstruirati ono što je bilo izgubljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abdul Karim je pozvao međunarodnu zajednicu da poduzme iste napore za obnovu Palmire kakve ulaže u rekonstrukciju katedrale Notre-Dame u Parizu, oštećene u požaru prošli tjedan.

“To je međunarodna odgovornost”, rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.