(VIDEO) 8. svibnja 1898. rođen Alojzije Stepinac – kako izgleda bajkovita Dolina iz koje potječu velikani hrvatske povijesti?

Foto: snimka zaslona

U bajkovitom kutku naše domovine, nadomak Zagrebu, doslovce skrit i nepoznat, istovremeno uzdignut do neba, stoji pravi mozaik neodoljive privlačnosti. To je Krašić –  kraj koji je dao dva velika kardinala hrvatske Crkve, ali i velikane hrvatske povijesti uopće  Alojzija Stepinca i Franju Kuharića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, sin ponosnog krašićkog kraja je i biskup Josip Mrzljak, koji je i pranećak Alojzija Stepinca i unuk Stepinčeve sestre, čiji je otac kao općinski službenik ubijen od partizana 1945. Nakon smrti oca koji je službovao u Vukovar, obitelj Mrzljak se vratila u Krašić (Josip je imao samo jednu godinu u to vrijeme). U blizini Krašića je rođen i četvrti biskup Juraj Jezerinac, pomoćni zagrebački biskup i kasniji vojni biskup.

U Krašiću su rođeni i dr. Josip Torbar, poznati hrvatski prirodoslovac, književnik i pedagog, te Janko Matko, najznačajniji predstavnik tzv. pučke književnosti (uz Mariju Jurić-Zagorku).

Na današnji dan u Brezariću, selu koje se naslanja na Krašić, rođen je 1898. godine Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, kardinal, mučenik i blaženik Crkve u Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolina kardinala oduševljava nas svojom pitomošću i ugodnim podnebljem.
Odavde potječu vrijedni ljudi, velikani hrvatskog svjetovnog i duhovnog života. Naselja tu nisu velika i ničim ne remete prirodni sklad. Sve je kao stvoreno za oko, za dušu, mir i spokoj. Toplinu krajolika dopunjuju crkve, stoljetna zdanja tih građevina za vjekove. Pogled nam kradu romantični zvonici, ti simboli koji ostavljaju utisak, ulaze u naše pamćenje, sjećanje… Njihova zvona romore. Prate ljude kroz dan, vode ih cijeli život. Marljivim žiteljima zvona u svakodnevici daruju radnost podneva i smiraj predvečerja.

Upečatljivost crkvenih zdanja privlačan je motiv za umjetnika. Zvonici i njihov umilni zvon, rađaju ushit. Talent pokreće snagu umjetničkog izričaja.

Crkva Presvetog Trojstva nalazi se u središtu Doline kardinala u Krašiću. Građevina s početka 14. stoljeća više je puta dograđivana i preuređivana. Raširenu vizuru dopunjava impozantni zvonik. Ispred crkve, s pogledom na Trg, postavljen je spomenik blaženiku Alojziju Stepincu, a u dvorištu je župni dvor s dvije spomen sobe koje nam svjedoče kardinalovu uzničku muku. Jednostavnost izvornih predmeta kao da ponavljaju Stepinčeve riječi s montiranog sudskog procesa: “Moja je savjest čista… ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva Sv. Siksta u Pribiću nastala je u ranom srednjem vijeku. Spominje se 925. godine. Zvonik ima oktogonalni oblik. Ovo je jedina crkva u Hrvatskoj koja nosi ime ovog sveca, pape koji je podrijetlom bio Hrvat. Ovdje je rođen kardinal Franjo Kuharić. Mirnoćom i promišljenošću vodio je našu Crkvu u teškim olovnim vremenima: “Ima istina od kojih se ne može odstupiti, ima granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmicati. ”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.