Švicarski birači na referendumu odbacili radikalno mijenjanje bankarskog sustava

Foto: Thinkstock

Švicarski birači su u nedjelju velikom većinom odbacili radikalni plan transformacije švicarskog bankarskog sustava zabranom komercijalnim bankama da elektronski stvaraju novac kada ga pozajmljuju.

Više od tri četvrtine odbacilo je tzv. inicijativu suverenog novca, prema službenim rezultatima koje je objavila švicarska vlada.

Svi švicarski samoupravni kantoni isto tako su glasovali protiv na referendumu koji je trebao većinu od 26 švicarskih kantona kao i jednostavnu većinu birača kako bi uspio.

Zabrinutost zbog mogućih opasnosti za švicarsko gospodarstvo uvođenjem sustava “vollgeld” ili “stvarnog novca” izgleda da je je uvjerila birače da odbace prijedlog.

Švicarska vlada koja se protivila planu zbog neizvjesnosti koje bi izazvao, rekla je da je zadovoljna rezultatom.

“Provedba takvog plana, koji bi izazvao tako mnogo pitanja, teško bi bila moguća bez godina problema”, rekao je ministar financija Uelli Maurer.

“Švicarski narod općenito ne voli rizik, i …narod nije vidio koristi od ovih prijedloga. Možete isto tako vidjeti da naš bankarski sutav funkcionira…Sumnje u banke uvelike su uklonjene”.

Referendum, sazvan prema švicarskom sustavu izravne demokracije, nakon prikupljanja više od 100.000 potpisa, je želio učiniti da Švicarska narodna banka (SNB) bude jedino tijelo ovlašteno za stvaranje novca u Švicarskoj.

Nasuprot uobičajenom vjerovanju, većinu novca u svijetu ne proizvode središnje banke nego ga elektronski stvaraju komercijalni zajmodavci kada pozajmljuju iznad iznosa depozita koje drže za svoje štediše.

Ovaj aranžman, poduprt uvjerenjem da će većina duga biti vraćena, temelj je globalnog kapitalističkog sustava ali protivnici kažu kako je nestabilan jer novostvoreni novac može premašiti stopu gospodarskog rasta, što može voditi inflatornim imovinskim mjehurima.

Da je odobren, Švicarska, poznata po svojoj bankarskoj industriji, bila bi prva zemlja na svijetu koja bi uvela taj sustav, navodeći protivnike da označe plan kao opasan pokus koji bi naštetio gospodarstvu.

Plan je mogao imati posljedice i izvan švicarskih granica uklanjajući praksu koja je u osnovi većine svjetskih bankarskih pozajmica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv