13. ožujka 1811. otok Vis – velika bitka Napoleonove i britanske flote

Hrvatska javnost vrlo malo zna o značajnoj i velikoj bitki kod hrvatskog otoka Visa koja se dogodila na današnji dan 1811. Flota Napoleonove Francuske, na čelu s admiralom Dubourdieuom napala je Britance pokušavajući im oteti vlast nad otokom Visom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napoleon je time htio uspostaviti kontrolu nad Jadranom zbog opskrbe pomorskim putem teritorija koje je imao u Dalmaciji i na Apeninskom poluotoku.

Za strateški važan Vis 1866. sukobile su se 50 godina kasnije mornarice Habsburške monarhije i kraljevine Italije.

Na današnji dan 1811. odigrala se značajna francusko-britanska pomorska bitka pokraj hrvatskog otoka Visa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O toj se bitki razmjerno malo zna u Hrvatskoj. Značaj joj je bio u tome što su Britanci uspjeli usred Jadranskog mora pobijediti jaču Napoleonovu francusku flotu i očuvati svoju vlast nad strateškim otokom Visom (veći dio ostatka hrvatske obale pripadao je Francuzima).

Viška bitka dogodila se sjeverno od obale otoka Visa. Radilo se o tome da je francuska flota na čelu s admiralom Bernardom Dubourdieuom napala Britance pokušavajući im oteti kontrolu nad otokom Visom. Britanskim odredom brodova zapovijedao je kapetan William Hoste. Imao je samo 4 broda, dok su Francuzi napali s čak 12. Ipak, kapetan Hoste uspio je pobijediti i zadržati otok Vis.

Dapače, navodno je u to doba Vis bio i jako gusarsko središte. Britancima je bilo u interesu da gusari pljačkaju francuske brodove jer su na taj način prekidali opskrbu između Napoleonovih teritorija u Italiji i jadranske obale pod njegovom kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ove bitke na moru (u Viškom kanalu) Englezi su osvojili Vis i počeli s izgradnjom tvrđava, čiji se ostaci i danas vide na ulazu u višku luku. Otok Vis je za Engleze postao snažno uporište na istočnoj obali Jadrana koju su držali Francuzi.

Oni nisu bili snaga sposobnu za obračun s Englezima, budući da su od 1812. bili zauzeti velikom invazijom na Rusiju koja će, kao što je poznato, završiti Napoleonovim porazom i napuštanjem jadranskih obala.

Tijekom 1813. Englezi, oslanjajući se na Vis, se počinju jače angažirati u Dalmaciji zauzimanjem Korčule, Mljeta, Hvara i dubrovačkih otoka Šipana, Lopuda i Koločepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.