7. travnja Svjetski dan zdravlja – slogan je “„Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“ svakome i svugdje!

Foto: Thinkstock

Sve države članice UN-a suglasile su se za postizanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ do 2030. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2019. godini Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) obilježava Svjetski dan zdravlja 7. travnja kao nastavak prošlogodišnje kampanje pod sloganom „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“, koja bi trebala biti omogućena svakoj osobi svugdje u svijetu.

SZO je osnovana na načelu prema kojem bi svi ljudi trebali ostvariti pravo na zdravlje kao temeljno ljudsko pravo. Države koje ulažu u zdravlje svoje nacije ulažu u ljudske potencijale i bogatstvo zemlje.

Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja u 2019. godini želi se podsjetiti globalnu javnost na poduzimanje različitih akcija potrebnih za ostvarivanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“. Osim zdravstvenih stručnjaka u takve akcije trebaju biti uključeni i vodeći predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života, nevladine organizacije, mediji i svi oni koji mogu tome pridonijeti u svojoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Univerzalna pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ nalazi se među „Ciljevima održivog razvoja“ Ujedinjenih naroda (UN) te uključuje cijeli spektar zdravstvene zaštite, od promicanja zdravlja i prevencije bolesti, preko liječenja i terapije, komunikaciju i suvremenu zdravstvenu tehnologiju, zdravstvenu rehabilitaciju i palijativnu skrb.

Sve države članice UN-a suglasile su se za postizanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ do 2030. godine kako bi usvojile promjene koje pridonose boljem zdravlju svake nacija, ali i smanjuju financijska izdvajanja za zdravstvenu zaštitu iz osobnih prihoda. Socioekonomski uvjeti koji utječu na razinu pružanja usluga zdravstvene zaštite kao što su prihodi, obrazovanje i zapošljavanje moraju se unaprijediti. Jedan od prioriteta „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ je ulaganje u razvoj i jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja treba biti dostupna svakom pojedincu i njegovoj obitelji u što to bližem svakodnevnom okruženju.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.