Nadbiskup Lihtenštajna otkazao misu u parlamentu jer su izglasali ‘istospolne brakove’

haas lgbt
Foto: Fah, Monegasque2,commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

Istospolni brak, objasnio je nadbiskup Wolfgang Haas, u suprotnosti je “s naravnim zakonom koji je usklađen s razumom i, posebice, s kršćanskim konceptom onoga što čovjek jest”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je „došlo vrijeme da se odustane od takozvane ‘službe Duha Svetoga’, koja se održava povodom početka zasjedanja Landtaga. Jer, takvo liturgijsko slavlje više nema smisla. S obzirom na parlamentarno ponašanje velike većine naših zastupnika u Landtagu u bitnom pitanju kršćanske etike”, nastavio je nadbiskup Haas.

> Donosimo sve o udruzi koja je nositelj transrodne agende u Hrvatskoj, a iza koje stoji Noah Kraljević iz afere Zambija

> Slovenski parlament izglasao ‘istospolne brakove’ i okrenuo leđa građanima koji su tri puta rekli NE
> LGBT lobi traži smjenu ministrice u novoj francuskoj vladi jer je kritizirala tzv. ‘istospolne brakove’

Nadbiskup Lihtenštajna Wolfgang Haas otkazao je misu koja se redovito održavala povodom prve sjednice tamošnjeg parlamenta zbog podrške koju su parlamentarni zastupnici dali ozakonjenju istospolnih brakova, prenosi bitno.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misa u parlamentu koji podržava istospolne brakove nema smisla

Naime, u studenom prošle godine je s 23 glasa za i 2 glasa protiv lihtenštajnski parlament (Landtag) Vladi uputio prijedlog za izradu nacrta zakona kojim bi se legalizirali istospolni brakovi.

“Velika većina saborskih zastupnika uputila je Vladi prijedlog za izradu prijedloga zakona, unatoč i protivno zahtjevima razuma i zakona, te je glasovala za uvođenje ovog lažnog braka”, napisao je Haas u svojoj izjavi koju je objavio u prosincu.

>Gvatemala povećala zatvorske kazne za pobačaj, zabranila “istospolni brak” i promociju rodne ideologije
> U New Yorku više od 200.000 dolara potrošeno na predstave transvestita u školama

“Istospolni brak”, nastavio je, u suprotnosti je “s naravnim zakonom koji je usklađen s razumom i, posebice, s kršćanskim konceptom onoga što čovjek jest”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je „došlo vrijeme da se odustane od takozvane ‘službe Duha Svetoga’, koja se održava povodom početka zasjedanja Landtaga. Jer, takvo liturgijsko slavlje više nema smisla. S obzirom na parlamentarno ponašanje velike većine naših zastupnika u Landtagu u bitnom pitanju kršćanske etike”.

Nadbiskup odbio susret s gradonačelnikom jer sudjeluje na ‘gay prideu’

Haasovo otkazivanje svete mise dolazi nakon što je prošlog ljeta otkazao večeru s gradonačelnikom grada Shaana, Danielom Hiltijem, nakon što je spomenuti sudjelovao na prvom ‘Pride festivalu’ održanom u njegovom gradu.

U pismu koje je nadbiskup poslao zastupnicima prije glasanja o podršci ozakonjenju istospolnih brakova Haas je istaknuo kako “katolički zastupnik ima moralnu dužnost jasno i javno izraziti svoje protivljenje i glasovati protiv prijedloga zakona”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dati glas zakonu koji je tako štetan za opće dobro društva je krajnje nemoralan čin”, napisao je Haas.

“Iskustvo pokazuje da su posljedice nemoralnog ponašanja katastrofalne”, dodao je nadbiskup rekavši da će uvođenje zakona, “sa svim neumjerenostima koje on podrazumijeva, dovesti do rušenja moralnih barijera, posebice u području obrazovanja”.

>Presuda Suda Europske unije: države članice moraju priznati “istospolne brakove” u svrhu odobrenja boravka!
>Bidenov ministar s istospolnim partnerom posvojio blizance: Gdje je majka?

Prema pisanju Liechtensteiner Vaterlanda, nuncij u Švicarskoj i Lihtenštajnu, nadbiskup Martin Krebs, odbio je uključiti se u sukob Haasa sa zastupnicima, ipak što se tiče same debate o istospolnim brakovima kazao je da bi trebalo poštovati “ako netko ima različito političko mišljenje o LGBTQ pitanjima”.

Inače, Haas je zaokupio pažnju crkvene javnosti 2021. godine kada je odbio uključiti se u sinodalni proces koji je na razini cijele Crkve pokrenuo Sveti Otac. “Smatram da se u našoj maloj nadbiskupiji moguće suzdržati od izvršavanja tako kompleksne, a ponekad čak i komplicirane procedure, koja u našem dijelu svijeta riskira postati ideološkom”, napisao je, između ostaloga, u objašnjenju svoje odluke nadbiskup Haas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.