EP usvojio Lunacek izvješće – prava LGBTI izjednačuju s ljudskim pravima

Europski parlament je usvojio Lunacek izvješće pod nazivom „Homofobija i diskriminacija temeljena na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu“ (Homophobia and discrimination on grounds of sexual orientation and gender identity) kojom se prava LGBTI osoba izjednačuju s ljudskim pravima.

EU bi trebala izraditi plan za zaštitu temeljnih prava lezbijki, gay, biseksualnih i interseksualnih ( LGBTI ) osoba , kaže Rezolucija koju je danas usvojio Parlament, stoji u priopćenju EP.

“Homofobija se ne smije više tolerirati u Europi. Mnogi od nas LGBTI ljudi su predugo živjeli svoj ​​život u strahu. Strah od držanja za ruke na ulici, strah od pogrdnih imena, strah da će biti izbačeni iz svoje kuće, škole ili posla. Moj izvještaj kaže da EU mora djelovati na to, kako bismo i mi također, mogli ostvariti prava zajamčena svima u EU ” , rekla je Ulrike Lunacek prilikom izlaganja.

Rezolucija, koja je u Parlamentu prošla s 394 glasa za i 176 protiv uz 72 suzdržana, poziva europsku komisiju, zemlje članice Europske unije i agencije EU-a da zajedno stvore putokaz kako bi zaštitili svoja temeljna prava, slično kao kod postojećih strategija EU protiv diskriminacije na temelju spola, invalidnosti ili nacionalnosti, stoji u priopćenju EP-a.

ILGA  (The International Lesbian and Gay Association) međunarodna udruga za prava homoseksualnih osoba pozdravlja ovaj put Europe i strategiju EU o tome kako se boriti protiv diskiminacije LGBT osoba ističući kako su se europski parlamentarci vodili  načelom jednakosti, nediskriminacije i dostojanstva za sve, piše na mrežnim stranicama ILGA-a.

Prema podacima Parlamenta od hrvatskih zastupnika za izvješće su glasovali SDP-ovci Marino Baldini, Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina, Tonino Picula i Oleg Valjalo.

Protiv su glasovali HDZ-ovi Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Stier, dok je Dubravka Šuica zakasnila na glasovanje.

Nisu bili nazočni Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista i Ruža Tomašić HSP AS, koja je u Australiji.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je prije glasovanja Lunacek izvješća pismo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu u kojem ih poziva da glasuju protiv Izvješća austrijske zastupnice Ulrike Lunacek, zalažući se za jednakost svih građana pred zakonom, a protiv privilegiranja na temelju životnog stila.

„Izvješće o planu EU-a protiv homofobije i diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta“ unazadilo bi jednaku zaštitu ljudskih prava za sve ljude, bez obzira na njihov spol, rasu, vjeroispovijest, svjetonazor ili životni stil. Sadržaj toga izvješća duboko se protivi jednakosti. Vjerujemo da će se zastupnici pridružiti građanima cijele Europe u suprotstavljanju svakom obliku mržnje ili proizvoljne diskriminacije LGBT osoba. Svaka osoba ima jednaku vrijednost i dostojanstvo. Svaki građanin Europe jednak je pred zakonom. Međutim, ukazano je na mnoge probleme vezano za prijedlog plana Lunacek, a izvješće je posljednjih tjedana primilo brojne kritike. Najveći je problem to što izvješće poziva na posebnu zaštitu i posebna prava za LGBT, a ne za sve građane. Građani diljem Europe iznimno su zabrinuti. U samo nekoliko dana više od 180. 000 građana potpisalo je peticiju protiv ovog izvješća, među njima i građani RH, istaknuli su iz inicijative u pismu.

Zastupnik Davor Ivo Stier je tijekom rasprave o izvješću oštro odgovorio na opasku zastupnika Europskih liberala Irazabalbeitia koji je ustvrdio kako su Hrvatska i Portugal porekle prava homoseksualnih osoba svojim ustavnim definicijama braka rekavši:

„Kao kršćanski demokrat naravno da se zalažem za poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe i ne smije biti tolerancije prema homofobiji. No, kada čujem kolegu iz Španjolske kako kritizira referendum u Hrvatskoj gdje je dvije trećine građana koji su izašli na taj isti referendum glasovalo za takvu ustavnu definiciju braka doista se pitam koja je namjera ove rasprave? Da li je svrha uistinu zaštita osobnih sloboda ili možda ipak otvaranje ideoloških sukoba prije izbora za Europski parlament“, rekao je Stier.

„Nećete preko Europskog parlamenta promijeniti ustavnu definiciju braka u Hrvatskoj koja nije ugrozila ničija prava”, oštro je zaključio Stier.

Stier smatra kako raspravama ovog tipa nije mjesto u Europskom parlamentu i protivi se donošenju ove rezolucije.

Zastupnica Zdravka Bušić odlučno je također bila protiv Lunacek izvješća kao što je u prosincu bila i protiv Estrela izvješća. Tekst traži posebnu zaštitu i dodatna prava LGBT osoba pod krilaticom borbe protiv homofobije, istaknula je.

Bušić je u svom izlaganju u Europskom parlamentu naglasila kako izvješće Lunacek nije samo o suzbijanju homofobije i diskriminacije. “Ono traži privilegije za jednu skupinu ljudi, ono poziva na posebnu zaštitu i dodatna prava. Apsolutno i bezrezervno sam za jednakost svih građana pred zakonom i iskreno se nadam da ćemo međusobnim uvažavanjem i poštovanjem jednoga dana doći i do više podnošljivosti, i da više nećemo slušati o homofobiji koja se danas ponavlja kao neka mantra i proziva sve nas s tradicionalnim vrijednostima.”, kazala je zastupnica Bušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: europeangreens.eu