6. rujna 2009. umro Vanja Drach – filmski i kazališni glumac

Foto: Wikipedia/Danijel Soldo

Vanja Drach je rođen u Bošnjacima pored Županje 1. veljače 1932. godine kao Ivan Drach, u obitelji cijenjenog vinkovačkog trgovca koji je umro već 1943. nakon čega je Vanja odrastao samo s majkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gimnazije, gdje stječe nadimak Vanja zbog problema oko učenja ruskog jezika, odlazi na studij medicine u Zagreb, ali nakon godinu dana napušta fakultet i upisuje Kazališnu Akademiju (kod prof. Gavelle).

Nakon završenog studija, glumi dvije godine u Dramskom kazalištu Gavella, te po nagovoru Bojana Stupice prelazi u Hrvatsko narodno kazalište. Godine 1975. prelazi kod Relje Bašića u Teatar u gostima, gdje u sljedećih pet godina gostuje po cijeloj Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji i brojnim drugim državama.

Izuzetno je značajan njegov rad na Hrvatskom radiju, gdje desetljećima surađuje u dramskom programu, te u programima proze i poezije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je poznatiji kao kazališni glumac, gdje je s velikim uspjehom igrao brojne značajne uloge u antičkim dramama djelima ruskih, francuskih, engleskih i američkih klasika i modernista, te ulogama iz domaćeg repertoara, pri čemu je osobito bio uspješan u tumačenju Krležinih uloga, Vanja Drach je odigrao više od dvadeset značajnih, uglavnom karakternih, uloga u filmovima različitih žanrova. Često je s uspjehom nastupao i u kratkim igranim filmovima, te u TV dramama i serijama.

Umro je 6. rujna 2009. godine, nakon kratke i teške bolesti, u 77. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.