Varaždinski Purgari nematerijalno kulturno dobro

Foto: fah

Povijesna postrojba Varaždinska građanska garda, popularni Purgari, rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske dobila je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik Varaždinske građanske garde zastavnik Dražen Loparić, na konferenciji za novinare u srijedu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, istaknuo je da pozitivno rješenje njihovog zahtjeva za dobivanje svojstva nematerijalnog kulturnog dobra znači potvrdu nastojanja prijašnjih generacija i sadašnjih članova na očuvanju kulturnog dobra po kojem je Varaždin prepoznatljiv, ne samo u Hrvatskoj nego i širom Europe.

Varaždinska građanska garda djeluje od 1750. godine, iako postoje povijesne naznake da je kao građanska četa postojala i ranije. Nakon što je zabranjena 1946. godine ponovno je djelovanje pokrenuto 1990. godine. Purgari danas djeluju kroz protokol Grada Varaždina i članovi su Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske i Europskog saveza povijesnih postrojbi.

Vesna Juraga Pascuttini iz varaždinskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture istaknula je da su svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra dobile tradicije vezane uz Varaždinsku građansku gardu koja je obilježila povijest Varaždina, dok je direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth dodala da su Purgari danas nezaobilazni turistički simbol Varaždina, Velik udio u očuvanju tradicije građanske garde imao je Gradski muzej Varaždin, a ravnatelj Miran Bojanić Morandini naglasio je da kroz ovu postrojbu Varaždin ima oživljenu kulturnu baštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska građanska garda ima 19 članova u odori i petoricu časnika.

“Kao i sve drugo u ovoj zemlji i nas je zahvatilo osipanje. Šestorica pripadnika bila su prisiljena vratiti odoru jer su otišli trbuhom za kruhom. No rekli su da je to privremeno i onog trenutka kad se vrate ponovo će obući odoru”, rekao je Loparić te dodao da su pokrenuli kampanju za upis novih članova, ponajprije po srednjim školama i fakultetima. Varaždinski purgar mora biti rođeni Varaždinac, mora biti stariji od 18 godina i ne smije biti kažnjavan ili u kaznenom postupku.

Inače, uz Purgare, na području sjeverozapadne Hrvatske do sad su zaštićena četiri kulturna dobra – bednjanski govor, lepoglavska čipka, umijeće lončarenja i umijeće sviranja cimbala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.